Ієна (Японія)

ієна

Японська Ієна (JPY, ¥, 円) - національна валюта Японії.

В Японії ієна як грошова одиниця була введена в обіг з 1871 року. З цього часу ієна єдиний законний засіб платежу на території Японії. При цьому золоті ієни випускалися до 1910 року. З 1953 року ієна отримала статус міжнародно-визнаної валюти. З 1973 року ієна стала вільно-конвертованою валютою. На сьогоднішній день це третя, після долара США та євро, резервна валюта світу. Зараз у вільному обігу використовуються банкноти номіналом 1000, 2000, 5000, 10000 ієн.

Починаючи з того моменту, як вартість ієни почала формуватися під впливом ринкової кон'юнктури, курс японської валюти лише зростав аж до другої половини 90-х років. Але в 1997 році курс ієни по відношенню до долара різко обвалився, на 30%. Друга хвиля девальвації не змусила себе чекати і лише за кілька днів 1998 ієна знецінилася ще на 20%. Починаючи з 2002 року, ієна почала зміцнювати свої позиції. При цьому в минулому році Японія продемонструвала свою здатність утримати курс національної валюти навіть під впливом найпотужніших природних катаклізмів і техногенних катастроф, що додало впевненості інвесторів в ієни. На сьогоднішній день за 100 японських ієн дають близько $ 1,2.

Незважаючи на те, що ієна одна з резервних валют світу, поки вона не має широкого розповсюдження в світі. Вирушаючи в подорож до Європи або Америки краще попередньо обміняти ієни на долари США або євро. Хоча в розвинених країнах Єврозони і в США поміняти ієни не складе особливих труднощів.