Гривня (Україна)

гривня, гроші онлайн,за гроші, про гроші

Гривня (UAH, ₴) - національна валюта України.

Перший раз була введена в обіг на території Київської Русі. Так само була платіжним засобом на території УНР в 1917-1920 рр.. У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, після чого, гривня надійшла у вільний обіг на території України і є єдиним законним офіційним платіжним засобом у країні. На сьогоднішній день використовуються банкноти номіналом 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5, 2 і 1 грн.

Гривня - один з найкрасивіших грошових знаків. У 2008 році гривня отримала перше місце на світовому «конкурсі краси» серед валют. Правда, привабливість, одне з небагатьох переваг грошової одиниці України. Стабільністю гривня не відрізняється. За роки свого існування українська валюта девальвувала неодноразово більш ніж в два рази. Так в 1998 році курс гривні по відношенню до долара США становив 2 грн. / $, В 2005 році - 5,5 грн. / $, В 2012 році курс гривні опустився до 8 грн / $. Курс гривні встановлюється Національним Банком України. Але в останні роки Нацбанк прагнути пом'якшити адміністративне регулювання курсу гривні, і на даний момент політика регулятора спрямована на те, що б вартість української грошової одиниці визначалася ринковою ситуацією.

За межі України з гривнею краще не виїжджати. Обміняти її, швидше за все, не вдасться. У країнах ближнього зарубіжжя (Росія, Білорусь), а так же державах куди традиційно українці здійснюють туристичне паломництво (Туреччина, Єгипет) поміняти гривню проблематично. В обмінних пунктах її або не приймають, або курс буде не на користь власників гривні. А в далекому зарубіжжі про таку грошової одиниці мало хто чув.