Фунт (Великобританія)

Фунт стерлінгів

Фунт стерлінгів (GBP, £) - національна валюта Об'єднаного Королівства Великобританії і північної Ірландії.

Фунт стерлінгів також є паралельною валютою і законним засобом платежу в деяких колишніх колоніях Великобританії (острів св. Олени, Гібралтар і ін.) Фунт стерлінгів найстаріша валюта в світі. Її випуск почався ще в 1694 році. У 19-20 століттях фунт стерлінгів був основною резервною валютою світу, але після другої світової війни втратив свої позиції і на сьогоднішній день є третьою резервною валютою нарівні з японською ієною. У зверненні використовуються банкноти 5, 10, 20, 50 фунтів.

Фунт стерлінгів одна з найконсервативніших валют, тому її котирування мало схильні до різких змін. У своїй історії фунт різко девальвував (майже в два рази) по відношенню до долара в 1949 році. Тоді за 1 ф.с. давали $ 2,8. Після цього обвалу курсу, фунт більше не піддавався різкій девальвації. Встояв він і в кризу 2008 року. На сьогоднішній день курс фунта по відношенню до долара США становить 1,57 фунт / $.

Однією з особливостей фунта є те, що право на емісію цих грошових одиниць мають кілька банків, тому дизайн банкнот відрізняється. Формально, всі купюри повинні прийматися в будь-якому банку країни. Але на практиці, банкноти випущені одним банком можуть не прийматися в іншому. В цілому у Великобританії не люблять «готівку», і більшість операцій здійснюється за безготівковим розрахунком. Так же туристи повинні бути готові до того, що вони будуть піддані особливій увазі з боку продавців, якщо оплата буде проведена великими купюрами, так як в Англії дуже поширені випадки шахрайства з використанням банкнот номіналом більше 20 фунтів. Крім британських колоній готівкою фунтами розрахуватися в світі проблематично. У країнах, де фунт не знаходиться у вільному обігу дуже складно знайти обмінні пункти або ж відділення банків де вільно обміняють англійську валюту.