Рубль (Росія)

рублі

Російський рубль (RUR) - офіційна валюта Російської Федеративної Республіки.

Рублі почали карбувати ще за часів Імперської Росії. Після революції 1917 року рублі залишилися платіжним засобом на території СРСР. Російські рублі як офіційне платіжний засіб сучасної Росії були запущені в обіг в 1991 році. Примітно, що в Російській Федерації радянські копійки приймалися як платіжний засіб до 1998 року. На сьогоднішній день використовуються банкноти номіналом 5, 10, 50, 100, 500, 1000, 5000 руб. Російські рублі як офіційне платіжний засіб звертаються на території Російської федерації, а так само в Республіці Абхазія і Республіці Південна Осетія.

Незважаючи на те, що Росія одна з найбільш розвинених промислових країн світу курс рубля не відрізняється стабільністю. У сучасній історії Російської Федерації рубль різко девальвував кілька разів. Так в кризу 1998 року курс рубля по відношенню до долара США впав більш ніж в три рази. Основними причинами зниження вартості російської валюти була криза ліквідності, відтік капіталу з країни, а так само зниження цін на нафту. Друга хвиля девальвації накрила Росію в кризу 2008 року, тоді рубль втратив до 20% вартості. Останні кілька років курс рубля відносно стабільний. За один долар дають близько 30 рублів.

Російський рубль поширена валюта в країнах СНД. У цих державах в обмінних пунктах легко можна поміняти рублі. Але ось за готівку «дерев'яні» здійснити оплату покупок буде важко навіть на пострадянському просторі.