Євро (Європа)

євро

Євро (EUR, €) - офіційна валюта країн Європейського співтовариства (17 країн)

Євро був створений з метою мінімізації курсових витрат і спрощення ведення розрахунків в країнах Євросоюзу. З 1999 року євро став платіжної одиницею при безготівковому розрахунку. У готівковий обіг був введений з 1 січня року, і я валяється офіційним платіжним засобом у 26 країнах, 24 з яких європейські. Євро займає друге місце після долара США за обсягами проведених у світі платежів і вважається другою резервною валютою. Проводять оплату покупок та послуг за допомогою євро близько 300 млн. чоловік. На сьогоднішній день використовуються банкноти номіналом € 5, € 10, € 20, € 50, € 100, € 200 і € 500.

Курс євро, починаючи з моменту його введення в обіг, і до кризи 2008 роки був стабільним 1,05-1,1 € / $. Але, з минулого року курс євро початок штормити, внаслідок виниклого в Європейському союзі кризи зв'язкового із збільшеними до критичного рівня бюджетними дефіцитами деяких країн союзу (Греція, Іспанія, Італія). І на сьогоднішній день за один євро дають 1,28 $. Проводячи довгостроковий аналіз можна сказати, що вартість євро до гривні тільки росла. Були лише незначні короткострокові відскоки до 50 коп. Станом на травень 2012 року курс євро по відношенню до гривні становив близько 11грн / €. Євро вільно-конвертована валюта. Майже у всіх країнах світу можна обміняти євро на гроші, якими розплачуються в державі.

Подальша доля євро дуже туманна. Останній фінансова криза в єврозоні показав, що ця валюта дуже схильна політичному впливу. При цьому якщо здійснитися песимістичний сценарій розвитку ситуації в Єврозоні, і Греція найближчим часом покине європейське співтовариство, то багато експертів ставлять під сумнів подальше існування євро як грошової одиниці.