Потерпілим від банкрутства банків повернуть гроші

Банкрутство банків

Вклади в комерційних банках так чи інакше пов'язані з ризиком. Однак тепер вкладники великих сум можуть переживати помітно менше - Фонд гарантування повернення вкладів фізичних осіб пообіцяв повернути суми до 200 тисяч гривень у разі, якщо банки визнають себе банкрутами. Даний Фонд являє собою загальну касу, куди члени Фонду - банки, відкладають певну суму.
 

Таким чином, максимальна сума повернення перевищила попередню на 50 тисяч гривень. Попереднє підвищення суми (з 50 тисяч до 150 тисяч гривень) було зафіксовано ще в 2004 році. Цю новину повідомив заступник голови Національного банку України, глава адміністративної ради Фонду Ігор Сорокін.
 

Тим не менш, незважаючи на обіцянку різкого падіння курсу гривні після прийдешніх осінніх виборів, клієнти як і раніше не проти вкладання фінансових коштів у банки. Тільки за минулі 7 місяців поточного року сума вкладів збільшилася на 40 мільярдів гривень (більше 11%). З них більше половини (23 мільярда гривень) - у національній валюті.
 

Грошові кошти банків зросли, що позначилося і на сумі відрахувань до Фонду. Тому Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, назвав рішення Фонду про збільшення суми компенсації цілком очікуваним. Таким чином Фонд також сподівається залучити нових інвесторів. Особливо актуальним прийняте рішення буде для вкладників в невеликі банки, де обіцяють високий відсоток. Ризик вкладень у такі заклади більш високий. У той же час у великих банків є більше шансів залишитися на плаву, оскільки в разі їх занепаду сума виплат буде занадто великою. Тому перешкоджати падінню буде сама держава.