Готівка відходить у минуле

Безготівковий розрахунок

Великі придбання за готівку залишаться в минулому. У першому парламентському читанні були прийняті правки НБУ щодо розвитку безготівкових розрахунків і платіжних систем. Згідно з даними правкам буде встановлений максимальний ліміт готівкового розрахунку за покупку товару або послуги. Всі придбання, включаючи автомобілі та нерухомість, вартість яких перевищуватиме зазначений ліміт, повинні оплачуватися за допомогою платіжної карти або мобільного телефону.
 

Таким чином, парламент вирішив піти шляхом Іспанії, Італії, Греції та інших європейських країн, які ведуть кампанію проти тіньової економіки, стверджує Олександр Карпов, директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем. Введення ліміту готівкових платежів також має на меті скорочення бюджетного дефіциту шляхом збільшення збирання податків. Громадяни Бельгії, наприклад, можуть придбати за готівку тільки товари, вартістю до 5 тисяч євро, греки - до 1,5 тисяч євро, італійці - до 1 тисячі євро. Шведська влада пішла далі і планують зовсім скасувати готівковий розрахунок у роздрібних точках продажів. Що стосується України, то тут обмеження за готівковими платежами складе 20 тисяч гривень.
 

Обійти новий закон буде неможливо, тому що покупець елементарно не зможе оформити право власності на квартиру або машину, якщо вони не будуть оплачені за безготівковим розрахунком. Документ, що підтверджує це, потрібно буде пред'являти. Введення ліміту дозволить контролювати обсяг платежів, які в минулому Нацбанк просто не міг відстежити.
 

Торкнеться цей закон роботодавців, що видають зарплату «в конвертах», а також чиновників, які розбагатіли на хабарах і відкатах. Тепер їм доведеться шукати нові шляхи, щоб засвітити свої доходи.
 

Відкритим залишається питання про готовність інфраструктури до таких змін. Якщо закон буде прийнятий, торговців, які відмовляються прийняти оплату пластиковою карткою, будуть штрафувати на 8500 гривень.
 

Популярність пластикових карт серед населення також невисока. З майже 60 мільйонів зареєстрованих карток, активно користуються навряд чи половиною. Велика частина операцій припадає на переведення в готівку коштів у банкоматах, тому Нацбанку також необхідно буде скасувати або принаймні знизити відсоток комісії за зняття готівки, зазначив Євген Думчев, начальник управління розвитку термінального бізнесу Банку Національний кредит.