Заробляємо на гепах

Геп
Розрив, що утворюється після стрибка ціни, на графіку позначений областю гепа. Такий період характеризується різким падінням або зростанням ціни на фінансовий інструмент, зазвичай в цей час торгівля ведеться не активно або зовсім припиняється. Найчастіше розриви виникають після вихідних або свят, а також в період сильної волатильності. Це нормальний стан ринку, і на ньому так само можна заробляти, як і на інших закономірностях в поведінці цін.
 

На графіку гепи виникають у зв'язку з технічними або фундаментальними факторами - такими, як несподівані дані по Non-Farm Payrolls, коли ринок панікує або пожвавлюється, а ціни роблять різкий стрибок. Між виходом новини та реакцією ринку на неї і утворюється розрив.

 

Гепи показують не тільки можливе зростання або падіння ціни, але і її повернення до первісного, догепового стану.

 

Існують гепи прориву, які з'являються в кінці цінового патерну і знаменують собою початок нового тренда; гепи виснаження, які з'являються в кінці цінового патерну і говорять про те, що ціна готується оновити мінімум або максимум перед тим, як зміниться тренд; звичайні гепи, що представляють собою просто розриви графіка і не є паттерном ціни; гепи продовження, які з'являються в середині поточного тренда, повідомляючи про його силу, і є фігурою продовження.

 

На гепах можна заробляти, наприклад, відстежуючи фактори, формують гепи, і продавати або купувати перед появою розривів, таким чином отримуючи максимальну вигоду в результаті падіння гепа.

 

Використовуючи гепи в торгівлі необхідно пам'ятати, що ціна, рухома в бік заповнення розриву, найімовірніше вказує на те, що розрив таки буде заповнений, а вона продовжить рухатися далі. Гепи виснаження і продовження вказують, що ринок буде рухатися в різні боки - не забувайте про це і правильно визначайте характер розриву. Це і є найголовніше.

 
 

Однак визначити фактори, через які з'являється розрив, і правильно класифікувати вид розриву самостійно - не так-то просто. І експерти радять утриматися від використання гепа, якщо ви не є досвідченим гравцем на Форексі. Надати допомогу в цій справі може система ECN, яка відкриває доступ до міжбанківської ліквідності і котируваннях декількох маркет-мейкерів, і дозволяє більш точно розібратися з гепами, щоб максимізувати прибуток.