Як заробити на ф'ючерсах

Ф'ючерс

Одним з найбільш популярних біржових інструментів є ф'ючерс. Щоденний обсяг торгів ф'ючерсами на майданчиках CME Group може досягати 12 мільйонів контрактів.
 

Вперше дані фінансові інструменти були запущені в 1865 році Чиказькою торговою палатою - тоді на торгах здійснювався продаж і покупка ф'ючерсних контрактів на продукцію фермерського господарства. У нашу країну ф'ючерси прийшли набагато пізніше, в 2010 році, із запуском на Українській біржі торгів на фондовий індекс.
 

Ф'ючерси стали наступним етапом форвардних контрактів - домовленостей про постачання якогось активу за вказаною ціною в певний момент в майбутньому. На відміну від спота, згідно з яким актив потрібно поставляти негайно після укладання угоди, форвардні контракти мали на увазі прив'язку поставки до зазначеної дати в майбутньому за ціною, зафіксованою зараз. Це суттєво знижувало ризик цінових коливань.
 

Розглянемо на прикладі варіант використання ф'ючерсів в якості інструменту для інвестицій. Припустимо, ви є власником 50 грудневих нафтових ф'ючерсів по 100 доларів. Відразу по придбанні ви можете продати свої ф'ючерси за ринковою ціною, актуальною на даний момент. Якщо ви тримали ф'ючерси аж до грудня, моменту поставки, отриману по них нафту ви можете негайно продати за актуальними цінами, при цьому не поставляючи її саму. Ф'ючерси, згідно якому при настанні дати виконання контракту біржа розраховується з інвестором, називаються безпоставкові.
 

Базовим активом для ф'ючерсу може бути будь-який актив - у світовій практиці це, як правило, нафта, какао, золото, курс валют, індекси акцій і самі акції і т.п.
 

Ф'ючерс, куплений за 100 доларів, може бути виконаний по 120 доларів, таким чином 20 доларів - прибуток інвестора, який виплачує при розрахунку біржа. Беруться ці 20 доларів в результаті того, що в момент вашої покупки ф'ючерсів хтось їх же продав, зазнавши тим самим збиток у розмірі вашого прибутку. Якби ф'ючерс був виконаний по 80 доларів, то збиток, відповідно, був би у вас.
 

Таким чином, на зниженні ціни на активи можна заробляти. При торгівлі акціями трейдер може зайняти у брокера акції, продати їх і викупити пізніше, виходячи з того, що ціна на них може знизитися. Припустимо, ви розміщуєте заявку на продаж 10 ф'ючерсів, навіть не маючи їх на руках. Купує ці ф'ючерси інший трейдер, який грає на підвищення. Коли настає дата виконання контракту, якщо ціна впала на один долар - ви заробляєте 10 доларів, а той, хто ці ф'ючерси купив, втрачає стільки ж. Якщо ціна дорожчає - трапляється зворотна ситуація.