Шість правил економії грошей

Економія грошей
Як накопичити гроші? Цим питанням хоча б раз у житті задається кожна людина. Починаючи читати відповідні книги про економію, ми стикаємося з найпростішим радою - потрібно відкладати, хоча б 10% від зарплати. Тоді чому ж накопичити суму, потрібну для покупки квартири або автомобіля може тільки одна людина з трьох?
 

Насправді, саме прості поради і не працюють. Людині, який вміє водити автомобіль, складно пояснити, як цьому навчитися. Їй здається, що можна просто сісти за кермо і натиснути на газ. Однак тим, хто водити не вміє, така рекомендація нічого не дасть. Потрібна чітка інструкція, розписана поетапно.

 

1. Точно визначтесь, куди ви хочете вкласти свої кошти, і в цілому накопичите більше інформації. Варіант «відкладати на акції» не працює, якщо ви точно не знаєте, яка мінімальна сума вкладень. Якщо ви зберете 6 тисяч гривень, а мінімальний внесок - 10 тисяч, то з більшою ймовірністю ви розтратите вже накопичене, ніж зберете потрібну суму.

 

2. Не робіть непосильних кроків. Якщо вашого доходу насилу вистачає, щоб купувати одяг і необхідну їжу, а про накопичення на поїздку на острови навіть мови не йде, то подумайте, чи зможете ви відкладати на інвестиції? Адже дохід від них може прийти через кілька років. Вихід з цієї ситуації тільки один: почніть з дрібних цілей. Накопичите на ноутбук або фотоапарат, на шубку або ж дорогі мовні курси. Якщо зможете, то і на інвестиції один раз зважитеся.

 

3. Відкладайте великі суми. 10% від доходу це, звичайно, посильно і здійснимо, але скільки років вам доведеться збирати для необхідної суми? Адже дуже важливо бачити зростання накопичень, в іншому випадку більшість людей перестає відкладати гроші. Намагайтеся відкладати від 30% до 50% своїх доходів щомісячно. Таким чином, за один раз ви покладете в скарбничку стільки грошей, скільки при відкладанні 10% складали б 5 місяців! Не вистачить на життя? Візьміть підробіток, змініть роботу на більш високооплачувану, уріжте побутові витрати.

 

4. Зробіть витрати важкими. Наприклад, залишайте велику частину зарплати будинку в скарбничці, а не в своєму гаманці, відмовтеся від кредитної картки. Коли вам нічого буде витрачати даремно, то і витрати скоротяться. Також можна завести банківський рахунок, куди відразу після отримання грошей, відкладати частину. І нехай дістатися до такого рахунку буде складно.

 

5. Тренування - запорука успіху. Якщо у вас з дитинства немає досвіду економити, його в собі потрібно розвивати, як і інші вміння. Для початку виберіть для себе цитату про користь економії і щодня читайте або повторюйте її про себе, вдумуючись в сенс. Далі - складіть план економії, щодня аналізуючи і доповнюючи його. Підрахуйте справжню цінність деяких своїх звичок - візьміть щоденну витрату, помножте на 365 днів, а потім ще на 10 років. А тепер подумайте, скільки грошей ви змогли ви накопичити за цей час, всього лише відмовившись, припустимо, від щоденної чашки кави в кафе.

 

6. Не зациклюйтеся. Економія - тільки одна з навичок поводження з грошима. Для успіху вам потрібно освоїти і інші - зароблення і збереження, а також примноження накопиченого.