Що потрібно знати про дивіденди

Дивіденди
Один з найбільш простих варіантів заробітку на фондовому ринку - це отримання дивідендів від акцій, про що чомусь забуває більшість успішних та активних учасників фінансового ринку.
 

Отримання дивідендів кожен квартал, звичайно, не принесе стільки прибутку, скільки інтернет-трейдинг, але саме розрахунок і виплата дивідендів є основним фактором, який впливає на ціну акції.

 

Дивіденд являє собою виплату власникам компанії частини прибутку компанії, яка здійснюється регулярно. Виплати можуть здійснюватися як за звичайними, так і за привілейованими акціями, причому останні дозволяють приймати більш серйозну участь в управлінні компанією. Середній розмір виплат по дивідендах становить 2-5%.

 

Виплата здійснюється на основі рішення ради директорів згідно з переліком показників фінансової діяльності компанії, умов ринку, стану галузей і різним економічним факторам. Щоб стати акціонером, потрібно зареєструватися власником акцій на певну дату. Новий власник акцій отримує їх тільки в тому випадку, якщо папір була продана до вказаної дати. Винятком є ​​акції, які були придбані екс-дивідендні дати.

 

Незважаючи на уявну нелогічність фрази, при зростанні вартості акцій дивіденди зменшуються. Тобто, залежність між ціною акції та дивідендом є обернено пропорційною. Розглянемо на прикладі.

 
 

На кожну акцію виплачуються дивіденди. Ви купуєте 100 акцій за ціною 100 доларів за штуку, компанія зобов'язується виплачувати вам щорічно 10 доларів за кожну з них. Якщо ви купите акцій на 10 тисяч доларів, то очікуваний дохід складе 1000 доларів на рік (10%). Припустимо, на наступний рік ви знову купуєте 100 акцій, однак їх ціна вже становитиме 200 доларів за штуку. Тоді 10 доларів за кожну акцію в підсумку складуть вже не 10, а тільки 5% річного доходу, що істотно менше. Навпаки, якби ціна акції склала 50 доларів, то виплати по дивідендах в підсумку склали б 20%.

 

Компанія, що стабільно сплачує дивіденди, - це фінансово успішна компанія. Зазвичай такими є великі підприємства з довгою історією і практикою подібних виплат. Купівля акцій, за якими сплачуються дивіденди, може в наслідку компенсувати відхилення у вартості паперів на ринку.

 
 

І все ж, дивіденди не гарантують виплати на 100%. У кризові часи багато компаній і банків скоротили або сильно урізали дивіденди. Крім того, більшість виплачують дивіденди компаній є країнами, що розвиваються і не можуть показати швидкий ріст на ринку.

 
 

Таким чином, ваш інвестиційний портфель однозначно стане більш стабільним, якщо ви включите в нього дивідендні акції, однак не варто забувати, що перш ніж інвестувати свої кошти, необхідно ретельно вивчити інформацію про компанію.