Що ховається за оголошеннями про дешеву нерухомість?

Дешева нерухомість

Українці не могли не помітити, що це літо особливо багате на оголошення про знижки на житло від забудовників. Квартири в новобудовах пропонуються практично за безцінь - 23 тисячі доларів за однокімнатну квартиру, і це не може не насторожувати. Що ж ховається за цими оголошеннями?
 

Як правило, більшість повідомлень про знижки на перевірку виявляються всього лише рекламним трюком. Вам дійсно нададуть знижку від 3 до 7%, рідше - до 15%, але тільки за умови повної передплати. Нажаль, мало хто навіть із киян готовий відразу викласти близько півмільйона гривень за однокімнатну квартиру. При цьому, забудовники не можуть запропонувати знижку, якщо ви берете квартиру в кредит.
 

Непогані знижки надаються на квартири великої площі. Можна легко повестися на акцію «мінус 200 тисяч гривень від початкової вартості», але на ділі виявиться, що ця сама вартість перевищує 1,5 мільйона гривень, а квартира являє собою пентхаус, площею 170 кв. м. Погодьтеся, на тлі цієї суми знижка перестає здаватися такою вже значною. До того ж, такі знижки можуть бути тільки на квартири в ще споруджуваних будинках, та їх купівля теж пов'язана з певним ризиком.
 

Нерідко зустрічаються оголошення про продаж квартир в розстрочку. Однак незважаючи на те, що в порівнянні з минулим роком кількість подібних пропозицій збільшилася, тільки 30 будівельних об'єктів Києва можуть запропонувати покупку квартир в борг. В аналогічному періоді минулого року кількість таких об'єктів становило від 15 до 20. Пропонована розстрочка здійснюється під 0% річних до введення будинку в експлуатацію, але є одна умова - ви повинні будете внести передоплату у розмірі 70-80% вартості квартири. Якщо ж передплата не буде перевищувати 60%, ціна квартири не зафіксується і буде продовжувати рости аж до моменту повної оплати. Багато забудовників також прив'язують ціну квадратного метра до курсу долара, що може позначитися на вартості квартири, якщо долар почне дорожчати. Тому має сенс внести якомога більшу суму в якості початкового внеску - це дозволить істотно заощадити в майбутньому.
 

Дану ситуацію можна проілюструвати на прикладі. Якщо первісна вартість квартири становить 500 тисяч гривень, ви вносите первинний внесок у розмірі 250 тисяч гривень, а решту виплачуєте в розстрочку протягом 6 місяців. За цей період вартість 1 кв. метра житла може зрости на 5-10%. Таким чином, вам доведеться внести 250 тисяч гривень, потім ще 250 тисяч основного боргу та 27 500 зверху - через подорожчання «квадрата».