Розраховуємо суму аліментів у разі розлучення

Аліменти

Згідно зі статистикою в Україні більше половини шлюбів закінчуються розлученням. І дуже часто такі розлучення супроводжуються гучними скандалами і розділом нажитого разом - майна, грошей і дітей. При наявність останніх той з подружжя, який буде жити окремо, зобов'язаний платити аліменти - кошти, які призначені для утримання дитини. Це слово походить від латинського «alimentum» -«їжа», «продовольство».
 

Згідно із законодавством, не тільки розлучення може стати причиною стягнення аліментів, подати на них може один з нерозведених батьків або один з пари, яка не перебуває у шлюбі. Саме той з батьків, з ким залишається жити дитина, і отримує право подавати на аліменти. Найчастіше це матері.
 

Отримати аліменти можна різними способами. Один з них - усна домовленість, коли батьки самі визначають, з ким житиме дитина, і яка сума буде виділена іншим батьком на його утримання. Мінус такого варіанту - повна відсутність юридичної захищеності. Договір відбувається на словах, довести які буде дуже складно у випадку, якщо зобов'язана платити аліменти сторона відмовиться це робити.
 

Другий спосіб - договір про добровільну виплату аліментів, завірений нотаріусом. При порушенні такого договору нотаріус складає виконавчий напис, яка має таку ж юридичну силу, як виконавчий лист на основі рішення суду. Цей варіант працює добре вкрай рідко, так як один з батьків, з яким залишається дитина, зазвичай вимагає куди більше, ніж бажає платити інша сторона.
 

Що ж робити в такому випадку? Чинити, як більшість жінок в нашій країні, - звертатися до суду. Вимога аліментів - законний процес, тому в більшій частині випадків суд стає на бік позивача і зобов'язує другу сторону виплачувати вказану суму. Деякі засідання тривають не більше п'яти хвилин.
 

Розрахувати суму аліментів можна декількома способами. Перший - сплата фіксованої частини зарплати відповідача, наприклад, 20-25% щомісяця. Якщо позивач не вкаже у своїй заяві до суду прохання встановити суму аліментів у розмірі відсотка від усіх доходів відповідача, цей відсоток буде розраховуватися від офіційної зарплати, яка в нашій країні часто набагато менша реальної. У законі ніяк не прописаний спосіб розрахунку цього відсотка, тому найчастіше розраховують так: одна дитина - 25% заробітку, двоє дітей - 35% заробітку, троє і більше дітей - половина заробітку. Другий спосіб - фіксована сума, 900 гривень на місяць, до прикладу. Позивач має право просити суд стягнути аліменти в певній формі.
 

Мінімальний розмір аліментів, згідно з Сімейним кодексом, має становити не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини певного віку, що на сьогоднішній день становить 250 грн (діти до 6 років) і 300 грн (діти від 6 до 18 років). Максимальний розмір аліментів не може перевищувати 50% зарплати відповідача.