Підводні камені іпотеки

Піідводні камені іпотеки

У наш час мало хто наважується на іпотеку, а зважившись, не завжди пам'ятають про підводні камені цього виду кредитування. Давайте в них розберемося.
 

Купуючи квартиру, обов'язково перевіряйте документацію та її юридичну силу. Інакше через пару років проживання до вас може нагрянути «законний власник» і пред'явити свої свої права. Так, через суд ви, можливо, зможете довести свою правоту, але витратите на це довгі роки і великі гроші. Навіть якщо страхова оплатить банку залишок заборгованості, вже вкладені в квартиру кошти вам ніхто не поверне.
 

Не йдіть на обман, щоб роздобути іпотеку. Ви навряд чи зможете оплачувати кредит, який буде забирати більше половини вашої зарплати щомісяця, тому приховувати свої реальні доходи не має сенсу. Крім того, в кредитному комітеті працюють досвідчені професіонали, які легко розгадають обман. І тоді ви можете взагалі не отримати кредит.
 

Пам'ятайте, що якщо на момент взяття іпотеки у вас на роботі і в сім'ї все добре, це не означає, що так буде через п'ять-десять років. Тому розраховувати, що в разі неприємностей ви зможете швидко знайти нове місце роботи з відповідним доходом або іншого партнера, готового вплутатися з вами в кабалу іпотеки, не варто.
 

Ріелтори не люблять зв'язуватися з іпотекою, тому не обманюйте, що ви зможете швидко і легко знайти підходящу квартиру, яку схвалить ще й банк. На дешевизну розраховувати також не варто, тому можна відразу забути про хрущовках і гостинках.

Найголовніше перед підписанням договору - уважно його прочитати, особливо пункти, що стосуються ваших прав та обов'язків, штрафів у разі прострочення платежу, можливості дострокового погашення, зміни процентної ставки, повернення кредиту і т. п. Найкраще залучити до цього досвідченого юриста.
 

Будьте пунктуальні. Вносьте щомісячний платіж рівно в зазначений термін - це позитивно позначиться на вашій кредитній історії і відносинах з банком, який при нагоді піде вам назустріч. Навпаки, при простроченнях, особливо регулярних, вас чекають штрафи.
 

І останнє - не поспішайте оформляти іпотеку. Краще десять разів перечитати отриману інформацію, умови договорів, ще раз прорахувати свої витрати, проаналізувати свої можливості, ніж вплутатися в багаторічний кредит, який цілком може залишити вас на вулиці без копійки грошей.