Хеджування ризиків

Хеджування

Коливання курсу валют може негативно позначитися на фінансових коштах клієнта. Щоб цього не сталося, на ринку Форекс існує система хеджування, що в перекладі з англійської означає страховку, захист. Це відбувається шляхом фіксування засобів за поточною їх вартістю в ході операцій на Форексі. Таким чином, ризики, пов'язані з коливанням курсу валют, зводяться до мінімуму, так само як і фінансові втрати клієнта.
 

По суті, в ході хеджування використовується один інструмент, який знижує ризик, можливий в результаті впливу несприятливих факторів ринку на ціну іншого інструмента, безпосередньо з ним пов'язаного. Таким чином, часто хеджування є страхуванням від ризиків зміни валютних курсів, цін на активи тощо. Це також свого роду інвестування, яке дозволяє убезпечити клієнта від ризиків, наступних за ціновими рухами на ринку. Вартість хеджування залежить від можливих втрат у разі відмови від нього.
 

На Форексі існує два види хеджування. Одне з них - це хеджування фінансових коштів покупця з метою знизити можливий ризик, пов'язаний із зростанням ціни на товар. Другий вид хеджування - страхування фінансових засобів продавця з метою знизити можливий ризик, пов'язаний з падінням ціни на товар.
 

Розглянемо на прикладі. Уявіть себе в ролі трейдера, який імпортує яку-небудь іноземну валюту. Ви відкриваєте операцію з купівлі валюти у себе на торговому рахунку заздалегідь. Коли приходить час для реальної покупки валюти у банку, ви закриваєте дану позицію. У свою чергу трейдер-експортер іноземної валюти заздалегідь відкриває на своєму торгівельному рахунку операцію з продажу валюти, і закриває її у момент настання реального продажу в банку.
 

Механізм хеджування являє собою балансування зобов'язань на ринку валюти і ринку ф'ючерсів. Щоб захистити якийсь конкретний фінансовий інструмент від втрати капіталу, необхідно відкрити позицію по іншому інструменту, щоб стала можливою компенсація грошових втрат.