Економічний цикл фондового ринку

Економічний цикл

Працюючи на фондовому ринку, кожен інвестор повинен знати: існують обставини та економічні цикли, які повторюються. А раз вони повторюються, їх можна виявити і передбачити, щоб у майбутньому в потрібний момент купити за низькою, а продати за високою ціною. І все це - за короткі періоди часу.
 

Кожен економічний цикл складається з чотирьох етапів. Перший - це зниження або рецесія ринку. Зазвичай в цей час всі навколо говорять про спад фондового ринку, у фінансовій сфері починається паніка, банки перестають видавати кредити, доступ до капіталу закритий. Настає період «мильного міхура», затишшя. В цей час нічого суттєвого не відбувається, наче взимку, коли вся природа завмерла.
 

Однак за зимою завжди слід весна і другий етап циклу - відновлення ринку. Воно відбувається повільними розміреними кроками, коли інвестори обережно приймаються ділити пиріг.
 

За цим етапом слід третій - стрімке зростання ринку, що почався через збільшення показників прибутковості. Інвестори перекладають свої кошти з дрібних рахунків у взаємні фонди.
 

Однак вічний зростання ринку неможливий, тому рано чи пізно за третім етапом циклу починається четвертий - уповільнення зростання. Акції на ринках коригуються, інвестори готуються до спаду ринку, накопичують запаси. Після цього етапу знову починається перший - і так по колу.
 

Як приклад можна розглянути ринок США, де в період 1897-1949 рр. відбулося 11 повних циклів, а ціни з низьких ставали максимально високими, щоб потім знову впасти. Коливання часом складали від 44% до 500% при зростанні і від 24% до 89% - при падінні.
 

У короткій історії фондового ринку Росії поки був тільки один повний цикл - 11 років, з яких 6 років займали етапи спаду і відновлення ринку. Дві інших фази, за 1,5 роки кожна, характеризувалися боротьбою з кризою і її наслідками.
 

Якщо ви хочете вигідно вкласти кошти, то найкращим часом буде етап в самому початку відновлення ринку, відразу ж після його спаду. Це дуже сміливе і ризикована справа, однак і очікуваний прибуток буде захмарною.