Чи може українець інвестувати в іноземні цінні папери?

Іноземні інвестиції

Ви - український інвестор і бажаєте придбати акції іноземних компаній. Але це не так вже просто. Чи можна зробити це, прийнявши участь в Форексі? Або просто звернувшись до брокера? Чи справді так легко можна підключитися до торгів на американській або європейській біржі, як обіцяють деякі компанії?
 

Згідно із законодавчими актами, тільки отримавши ліцензію Національного банку на покупку цінних паперів іноземних емітентів, Ви зможете зробити все перераховане вище. Право на одну-єдину угоду і всі супутні документи оформляються 30 днів. Однак як показує практика, фізичні особи ще жодного разу не змогли отримати таку ліцензію. Не менш складно отримати і дозвіл НБУ на відкриття закордонного валютного фонду. Така складність теоретично обумовлюється тим, що держава хоче перешкодити вивезенню капіталу за кордон.
 

Пропозиції в інтернеті торгувати на NYSE насправді не зроблять Вас гравцем іноземній біржі. Ви зможете тільки зв'язатися з букмекерською конторою, яка приймає ставки на зростання або падіння цінних паперів конкретного емітента, і зареєстрована десь у Новій Зеландії або Гватемалі. При цьому немає ніякої гарантії, що брокер буде транслювати Вам реальні котирування, а не взяті з власної фантазії. Згідно з угодою, Ви просто віддаєте свої кошти компанії, яка має право розпоряджатися ними на свій розсуд, у тому числі і просто привласнити собі. Також, отримавши збиток, Ви не зможете довести, що Вас обдурили - документально Вам просто надали послуги консалтингу.
 

Що стосується нелегальних шляхів, то Ви можете виїхати за кордон і відкрити рахунок самостійно, порушивши при цьому український закон. Подумайте, чи варто Ваша мета можливих наслідків.
 

Таким чином, можна зробити висновок, що наша держава не зацікавлена ​​в інвестуванні в цінні папери іноземних емітентів. Чи зміниться ця ситуація в майбутньому - покаже тільки час.