Чекати чи купувати?

Купувати житло
Як відомо, ціни на нерухомість в Україні падають, при цьому на ринку очікується сплеск активності в осінній період. В цей час зростає не тільки кількість угод з оренди - завдяки студентам, - але і з купівлі-продажу, вважають експерти. Але як на нерухомості позначиться прийдешня фінансова криза?
 

При прогнозованому зниженні цін на нерухомість на 10-15% в рік, цінове дно на ринку вторинного житла буде досягнуто не раніше, ніж через два роки. Складе воно 1 тисячу доларів за 1 кв.м. Таке зниження викликане низькими доходами населення і можливої ​​девальвацією гривні, а також зростанням оплати комунальних послуг і високими ставками по іпотечних кредитах.

 

У молодих сімей, які не можуть купити квартиру, всього дві альтернативи: або жити з батьками чоловіка / дружини, або винаймати власне житло. Ціни на оренду повільно, але впевнено йдуть вгору - до кінця року вартість місячної оренди однокімнатної квартири в Києві зросте з 350 до 380, а то і 400 доларів. Зараз же за місяць наймачі оплачують приблизно 0,5% вартості квартири.

 

Незважаючи на те, що відсоткова ставка по іпотеці знизилася до 17%, вона все одно залишається непомірно високою для більшості громадян. Якщо в період 2009-2011 років іпотеку оформляли в середньому 5-7% покупців, то сьогодні - не більше 3%.

 

Державна програма «Доступне житло», що пропонує іпотеку під 3% річних, так і не змогла набрати достатньої популярності. На сьогодні людей, які взяли в кредит житло по цій програмі, налічується 80 осіб.

 

Решта 13% ставки повинне погашати держава, проте люди не довіряють цьому і побоюються, що їм доведеться платити повну ставку в 16% самостійно. Також за програмою «Доступне житло» пропонуються будинки, що будуються, житлового стану яких можна чекати дуже довго.

 

Так що ж робити - чекати чи купувати житло зараз? Експерти радять тим, хто не потребує квартири прямо зараз, почекати з покупкою. Через кілька років ціни на нерухомість впадуть, і можна буде більш вигідно витратити свої кошти. Однак якщо цей час ви плануєте прожити в орендованій квартирі, то не варто - щорічно ви будете оплачувати 6% від вартості квартири.