Винуватці у доларовій істерії будуть покарані

Доларова істерія

Доларова істерія, яка спостерігалася в Україні на початку минулого тижня, привела до того, що населення почало масово скуповувати валюту в банках. Деякі банки скористалися цим, встановивши курс, набагато вище допустимого. Такі фінансові установи будуть покарані Національним банком України шляхом тимчасового закриття доступу до міжбанку. Як заявляють представники НБУ, така міра є попередженням спекулянтам.

 

Спочатку покарання планувалося для тих банків, які розхитали курс, отримавши рефінансування регулятора в розмірі 3,8 млрд грн на міжбанку. Проте пізніше з'ясувалося, що кредити отримали три державних банки, а вводити санкції проти банків, які фактично є філіями НБУ, було б нерозумно.

 

Тому покаранню піддадуть ті банки, які продавали долари за найвищим курсом на ринку. Їм буде закритий доступ до міжбанку попередньо на 1 місяць.

 

Офіційно назви банків, які отримали кредит рефінансування, а також тих, хто займався спекуляцією, не розголошуються, але існує інформація, згідно з якою в їхньому списку Банк Преміум, Platinum Bank, Регіон Банк і Банк Кредит Агріколь.

 

Ініціатором здійснення санкцій є уряд, який після 4 вересня звернувся до керівництва Національного банку України з проханням розібратися в ситуації і покарати винних.