В Україні з'являться нові типи соціального житла

Соціальне житло

Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики висловив думку, що столичне житло має поповнитися трьома європейськими типами - соціальним, дохідним і кондомінімумів.

Соціальне житло має вирішити питання проживання українців. Для кондомінімумів потрібно чітко продумати і прописати поняття землі для ОСББ, а також механізм передачі її власності. Крім цього, потрібно створити більше приватного і муніципального житла для оренди.
 

Житло готельного типу, яке не можна приватизувати, буде носити тимчасовий характер і призначатися для молодої сім'ї, яка в майбутньому накопичить на власну квартиру. Якщо ж житло буде здаватися в оренду, вона повинна мати всі умови для проживання згідно західним зразкам. Збільшення кількості соціального житла не означає, що з'являться нові хрущовки, які проіснують не менше 40-50 років.

Представник Комітету Ігор Лисов не так давно відзначав, що для стимуляції будівельної галузі необхідно враховувати потреби населення. Саме для цього створюються нові форми житлового забезпечення, які будуть мати комфортні умови проживання і вартість. Таке житло потрібно розташовувати поруч із соціальними та побутовими об'єктами, щоб молоді сім'ї спокійно виховували дітей і розвивалися самі.
 

Соціальне житло за кордоном ділиться на три категорії. Перше належить муніципалітету або території і видається громадянам безкоштовно, друге - прибуткове - видається під угоду про те, що сім'я живе тут до придбання власного житла; і третє - кондомінімуму - призначені для людей ОСМД.