У бензин додаватимуть біоетанол

Біоетанол

З 2013 року в продаваний бензин будуть додавати від 5% біоетанолу, а в 2014 році - від 7%. Про це 19 червня 2012 року заявив Верховна Рада Україна. Які наслідки це рішення буде мати у автовласників і продавців палива? Чому вказана тільки нижня межа вмісту спирту, але не гранично допустима? Як перевірити, скільки його насправді автозаправники підмішують в бензин, якщо на колонці не вказана відповідна інформація? І найголовніше: який відсоток вмісту біоетанолу витримають двигуни автомобілів, що поставляються в Україну?
 

Для прикладу розглянемо автомобілі Peugeot, чиї двигуни витримують не більше 10% біоетанолу в бензині. Нюансом є те, що ця цифра більш підходить для європейського палива, чиє якість, умови транспортування та зберігання явно перевершують українські аналоги і виконані згідно всім стандартам і вимогам. Якщо ж допустима норма буде перевищена, паливна система і сам двигун можуть вийти з ладу. Те ж саме стосується і автомобілів Volkswagen.
 

Гірше ситуація йде в автомобілів Renault, чиї двигуни допускають роботу на бензині, вміст біоетанолу в якому не перевищує 5%. При перегляді ГОСТу можливе збільшення цієї норми до 10%. Перевищення меж також загрожує погіршенням стану двигуна, засміченням системи живлення, відкладенням смоли у впускному колекторі і циліндрах і іншими неприємними наслідками. Все це в цілому може призвести до того, що двигун вийде з ладу.
 

Виробники Nissan і Infiniti ще більш категоричні - для нормальної роботи двигунів їхніх автомобілів рекомендується використовувати неетилований бензин з октановим числом 92 і вище. В іншому випадку продуктивність машини знизиться, а паливна система перестане коректно працювати.
 

Таким чином, якщо дійсний вміст біоетанолу в паливі не перевищуватиме 5-7% бар'єр, автовласникам можна не хвилюватися. Оптимальне згоряння палива і регулювання запалювання у сучасних автомобілів відбувається автоматично, підлаштовуючись під зміни в якості і властивості паливної суміші. Ще одним плюсом є можливе здешевлення бензину, в силу того, що вартість біоетанолу нижче. Єдине, на що слід звернути увагу, це якість бензину. Якщо ви дорожите своїм автомобілем, то краще заправляти його на великих і широко відомих автозаправних мережах, які навряд чи дозволять собі ризикнути іміджем заради того, щоб розвести бензин зайвою кількістю спирту.