Розенко: "Не варто радіти через зростання ВВП"

Зростання ВВП

Зростання ВВП у першому півріччі склало 3%, у зв'язку з чим зафіксовано збільшення надходжень до бюджету на 17%. Про це заявили Державна служба статистики і Міністерство фінансів. Проте чи так все райдужно і чи варто вірити уряду, який обіцяв в наслідок цього збільшити соціальні виплати?
 

Зростання реального ВВП, закладене урядом у державний бюджет на початку року, становило 3,9%, в той час як дійсне збільшення ВВП склало 3%. Андрій Клюєв, секретар Ради національної безпеки і оборони України, зазначив, що параметри зростання економіки знаходяться в даний момент в прогнозованих межах. Це відбувається завдяки більш значному зростанню в деяких галузях, зокрема, сільському господарстві, і уповільнення темпів зростання в інших сферах. Стрибок в сільському господарстві почасти стався завдяки збиральним роботам, так що цілком може бути, що в наступному півріччі в цьому секторі буде спад.
 

Павло Розенко, провідний експерт Центру Разумкова, вважає, що стабільність надходжень до бюджету здійснюється тільки завдяки розвитку економіки, якого в нашій строне поки не спостерігається. Він також зазначив, що таке зростання ВВП сумнівне, оскільки воно ніяк не позначилось на купівельній спроможності громадян та економічній активності. Прийдешні вибори, що обіцяють соціальні ініціативи на 33 мільярди гривень, також не сприяють зростанню ВВП. Наповнення бюджету, в свою чергу, є тимчасовим процесом, і здійснюється за рахунок митного, податкового та фіскального тиску.
 

Разом з тим, за один тільки минулий місяць дефіцит бюджету зріс в два рази. Якщо за період з січня по травень він склав 3,6 мільярда гривень, то за січень-червень цей показник досяг цифри в 6,7 мільярда гривень.
 

Тривожною ситуацію з дефіцитом держбюджету вважає і Віктор Пинзеник, голова Українського фонду підтримки реформ. Він вважає, що з такими темпами бюджет не буде виконаний.