Кількість застав рухомого майна та іпотеки зростає

Застава майна

Більше 46 тисяч договорів застави рухомого майна і іпотеки були зареєстровані нотаріальними конторами в Україні протягом перших шести місяців року.
 

Таким чином, рекордно низька кількість застав майна, яка була завірена в кризовому 2009 році, продовжує неухильно зростати третій рік поспіль. Про це зростання повідомила прес-служба Міністерства юстиції України.
 

Згідно статистичному звіту про діяльність нотаріусів у першому півріччі 2012 року, який представив міністр юстиції Олександр Лавринович, тільки за перші шість місяців року було зареєстровано 46 тисяч договорів застави рухомого майна і іпотеки. Ця цифра на 20% вище, ніж за весь 2009 рік.
 

Ця кількість також на 5% вище, ніж кількість зареєстрованих застав за аналогічний період 2011 року. Тоді нотаріуси завірили понад 31,6 договорів застави рухомого майна - це позички, забезпечувані рухомим майном або коштовностями, та 14,2 тисяч договорів нерухомого майна - позики, що надаються банками; іншими словами - іпотечний кредит.
 

У докризові роки, 2007 зокрема, нотаріусами було завірено майже півмільйона застав майна. 229 000 з них припадали на частку рухомого майна та понад 267 тисяч - на іпотечні договори.