Чому податкова знизила активність?

Податкова служба

Податкова служба України є, мабуть, одним з найбільших страхів бізнесу. Часті перевірки шокували представників бізнесу і примушували страждати самих інспекторів, які ледь справлялися з поставленим обсягом роботи. Але з деяких пір активність Податкової значно зменшилася. Що це - закономірність чи просто затишшя перед бурею?
 

Звіти про перевірки та статистичні дані говорять, що до 1 червня 2012 року Податкова провела 1 605 перевірок суб'єктів малого бізнесу. В їх ході на деяких підприємствах були виявлені недотримання порядку проведення розрахункових операцій, а на інших - підтверджена правильність роботи. Варто приділити увагу числу цих перевірок - в минулому році за аналогічний період їх було вироблено понад 7 000. Дані факти підтверджує і сама Податкова служба України.
 

На підприємствах-суб'єктах господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, з 1 січня було проведено 13 132 перевірки, що на третину менше, ніж за аналогічний період минулого року. Таким чином, можна стверджувати, що активність Податкової служби значно знизилася.
 

Представники бізнесу дають цьому поведінці кілька пояснень. Одні вважають, що влада вжили заходів щодо Податкової служби, яка дуже завзято займалася своєю справою, інші - що Податкова просто пішла в підпілля, щоб виробляти менше шуму і не злякати великих порушників. Самі працівники Податкової служби спростовують обидві ці версії. За їхніми словами, їм стало надходити набагато менше заяв від громадян, які і є основною причиною перевірок. В інспекції кажуть, що основну частину заявок вже розібрали протягом минулих років, а надходження нових значно знизилося. Таким чином, проводити таку кількість перевірок, як раніше, не має сенсу. Податкова впевнена, що завдяки їхній роботі, порушників закону стало набагато менше.