Житло у передмісті: чого остерігатись?

Житло у передмісті

Вартість столичного житла така, що покупці все частіше наважуються спробувати щастя в передмісті Києва, а саме - в містах Ірпінь, Буча, Бровари, Вишневе, Вишгород, Боярка, Бориспіль, Українка. У чому перевага цієї зони і які ризики існують при покупці нерухомості?
 

Комфортні ціни на житло пропонуються не тільки в споруджуваних багатоповерхівках, але і в невеликих будинках в 3-4 поверхи, забудовниками яких є фізичні особи. Дуже часто вони використовують у своїх оборудках схеми попереднього договору. Він являє собою документ, який підписують продавець і покупець, і який свідчить, що через якийсь час (часто - невизначений), коли у забудовника будуть права на квартиру, він продасть її покупцеві за вказаною ціною. Тобто, покупець набуває тільки права на укладення договору купівлі-продажу, сплачуючи при цьому практично 100% застави. Таким чином, якщо забудовник не добудує будинок або передасть його іншій особі, покупець може сподіватися в кращому випадку тільки на повернення сплаченої суми.
 

Ще одним ризиком є ​​відмінність реальної квартири від тієї, яка була описана і обіцяна в попередньому договорі. Ніякої відповідальності за це забудовник не несе, хіба що ця відповідальність була прописана в договорі. Що можна зробити покупцеві? Тільки прийняти квартиру або ж йти до суду.

 

Фізичні особи як забудовники також не надто надійні. З ними може трапитися хвороба, нещасний випадок тощо, а спадкоємці навряд чи захочуть брати на себе зобов'язання попереднього договору, тим більше, якщо взагалі не займаються будівництвом. У такому випадку покупець може або отримати недобуд, або ж взагалі залишитися і без житла, і без грошей.
 

Фізичні особи також часто займаються самобудом, не оформляючи необхідні для будівництва документи. Є ще ризик, що будинок проходить по документах як одноквартирний, хоч насправді це не так, що в майбутньому значно ускладнить процедуру здачі будинку в експлуатацію.
 

У нашій країні закон не здатний ефективно регулювати дії забудовника-фізичної особи, тому сподіватися на те, що в несприятливих випадках покупець отримає назад свої гроші, вкрай складно.
 

Як же себе убезпечити? По-перше, звертатися тільки до перевірених забудовників, чия репутація підтверджена, хто зареєстрований як фізична особа СПД. По-друге, уважно перевірити документи про право на землю - акт про право власності або договір оренди, що менш переважно, а також цільове призначення землі - воно повинно бути вказано, як «будівництво багатоквартирного житлового будинку». По-третє, переконатися в наявності технічних умов на підключення комунікацій - води, каналізації, світла, газу, тепла. Обов'язково повинен бути присутній проект будівництва, складений ліцензованим архітектором, а також декларація на початок будівельних робіт.
 

Ну і найголовніше - уважно і дуже ретельно читати попередній договір, бажано, з досвідченим юристом, уточнювати всі спірні моменти. Це не скасує всіх ризиків, однак підвищить шанси покупця в кінцевому підсумку отримати очікувану квартиру.