Яке майбутнє у гібридних автомобілей?

Гібридне авто

Світовий ринок з кожним роком поповнюється все більшою кількістю гібридних автомобілів - транспортних засобів, що мають одночасно електричний і бензиновий двигун. Однак на українському ринку такі автомобілі все ще велика рідкість. Зокрема тому, що автомобілісти не розуміють, які вигоди можна отримати.
 

Гібридний автомобіль працює по складній системі, яка регулюється бортовим комп'ютером. На швидкості до 50 км / ч в рух автомобіль приводить тільки електродвигун, який вимикається і починає заряджатися від акумулятора відразу після того, як швидкість стає вище і в роботу вступає двигун внутрішнього згоряння. Таким чином в міському середовищі, де складно розвинути високу швидкість, основна робота припадає на електродвигун, що істотно знижує витрату бензину (6-7 літрів на 100 км) і кількість шкідливих викидів. Однак ця ж складна система збільшує вартість гібридного автомобіля більше, ніж на 60% від вартості звичайного.
 

Тим не менш, виробництво гібридних автомобілів збільшується. Так, Toyota Motor планує випускати по 1 мільйону гібридів щорічно, а дохід Lexus в Європі в 2009 році на 45% складався з коштів від продажу гібридних авто. Такими темпами через три роки кількість гібридів на світовому ринку досягне позначки 5,5 мільйонів одиниць. Виняток становить США, де такі автомобілі складають окремий сектор авторинку.
 

Український автомобільний ринок мало приваблює лідерів автомобілебудування, що не може не позначатися і на кількості гібридних машин. Офіційно у нас представлені тільки дві гібридних моделі - Lexus RX 450h і Mercedes-Benz S 400 Hybrid, вартість яких складає 73,518 тисяч євро та 104,971 тисяч євро відповідно. Аналогічні авто з двигунами внутрішнього згоряння мають ціну 59,990 тис. євро та 97,730 тис. євро відповідно. Кілька виправити становище може Toyota Prius, чия ціна становить 25-30 тисяч євро і не має аналогів зі звичайним двигуном.
 

Якщо говорити про ринок неофіційному, то його «захопила» Honda Civic Hybrid, яка продається вже три роки, однак покупка авто на нелегальному ринку несе певні ризики. Якщо ж Верховна Рада прийме закон про обмеження викидів в навколишнє середовище, це може збільшити популярність гібридних автомобілів.