Вартісне інвестування

Вартісне інвестування

Вартісний підхід (вартісне інвестування) - один з найбільш ефективних і вражаючих способів отримати дохід на фондовому ринку.
 

Величезна кількість людей, які володіють акціями і є учасниками фондового ринку, хочуть отримувати прибуток з цього заняття. Однак мало хто з них насправді розбирається в самому процесі інвестування. Проте саме свідомий і ретельний підхід до вкладення коштів може привести до позитивних змін в їхньому житті. Це і задоволення щоденних матеріальних потреб, і освіта і майбутнє для дітей, і гідна старість для себе.
 

Вартісний підхід до інвестування - досить проста наука, достатньо лише розуміти деякі базові філософські принципи. Як говорить Уоррен Баффет, успішному інвестору потрібно мати рівень IQ до 125, а все, що зверху, піде даремно.
 

Вартісне інвестування як самостійна філософія вперше з'явилося в 1934 році, коли професор Колумбійської школи бізнесу Бенджамін Грем сформулював принципи такого підходу у своїй книзі «Аналіз цінних паперів». До сьогоднішнього часу вартісне інвестування набирає все більшої популярності і з часом може стати однією з найкращих інвестиційних стратегій.
 

Цей підхід являє собою систему керівних філософських принципів (не строгий набір правил), завдяки яким інвестор може зробити правильний вибір серед акцій, які збирається купувати, і не віддати перевагу «поганим» паперам. Вартісне інвестування це модель, яка дозволяє зробити власні висновки про переваги та можливості інвестиційного менеджера, чиїми послугами збирається скористатися інвестор.
 

Система вартісного інвестування представляє собою стандарт, з яким можна порівнювати інші інвестиційні стратегії, і оцінювати їх плюси і мінуси. Вона дозволяє робити довгострокові порівняння і вже неодноразово доводила свою високу прибутковість. Однак незважаючи на свою простоту, вартісне інвестування використовується тільки 5-10% інвестиційних менеджерів.
 

Бачачи перед собою дешеві акції, інвестори логічно будуть задаватися питанням, чи не залишаться вони такими ж дешевими і в наступні роки? Проте Грем ще в 50-х роках відмів цю тривогу, заявивши, що ринкові котирування все одно з часом підходять до дійсної вартості.
 

Дійсна вартість акцій безперервно оцінюється величезною кількістю людей, які ретельно аналізують доходи і прибутки компаній, фінансові потоки і інші фінансові індикатори. Як тільки ціна акцій падає дуже низько, їх обов'язково купує найбільш уважний оператор. Вартість акцій є фундаментом котирувань, що надає вартісним інвесторам впевненості.
 

Відсутність популярності у вартісного інвестування говорить тільки про нетерпіння інвесторів, які часто хочуть отримати вигоду прямо тут і зараз. Вартісний же підхід заснований на тому, що ринку потрібен час (нерідко, рік або більше), щоб реальна вартість акцій була визнана.