Скільки насправді коштує Ваш автомобіль

Вартість авто

Купуючи машину, особливо, якщо Ви робите це вперше, не поспішайте радіти вказаними цінами. Після того, як жадане авто стане Вашим, Вам доведеться додатково розлучитися з кругленькою сумою. Давайте розберемося, чому так відбувається, і скільки в підсумку буде коштувати Ваш автомобіль на прикладі Scoda Octavia A5.
 

Нехай вона буде в базовій комплектації з механічною коробкою передач і двигуном, об'ємом 1,6 л, а вартість, зазначена в прайс-листі автосалону, становить 165944 грн.
 

У першу чергу, Вам необхідно зареєструвати Ваш автомобіль. У цю процедуру входить не тільки сама реєстрація, але також транспортний збір, податок до Пенсійного фонду та техогляд, чия загальна вартість складе 6704 гривні, якщо Ви самі будете всім цим займатися, і 7204 - якщо за Вас це зроблять посередники автосалону.
 

Далі, Вам потрібно оформити обов'язкову страховку ОСАЦВ і - якщо захочете - добровільну, КАСКО. Вартість першої в середньому становить 778 гривень в великих містах, трохи менше - в регіонах. Вартість КАСКО розрахувати складніше, тому що вона містить величезну кількість параметрів. Але якщо Ви водій у віці близько 25, два роки їздите за кермом, встановите сигналізацію тощо, то середня сума КАСКО складе 11 000 гривень.
 

Машина з автосалону вже готова до їзди, але Вам можуть знадобитися додаткові аксесуари, які зроблять перебування за кермом більш безпечним і комфортним. Серед обов'язкових аксесуарів, по-перше, потрібні знак аварійної зупинки, аптечка і вогнегасник, чия мінімальна загальна вартість складе 200 гривень. По-друге, зимові шини. Моделі, яку ми розбираємо як приклад, потрібні штамповані 15-дюймові шини з гумою 195/65, чия вартість складе близько 3 тисяч гривень (700-750 грн за штуку). По-третє, якщо у Вас є маленька дитина, Вам знадобиться автокрісло, чия вартість може бути дуже різною. Як приклад розглянемо стандартне крісло Recaro Monza за 2-2,5 тисячі гривень.
 

Необов'язкові аксесуари - це, по-перше, килимки в салон, так як вони рідко входять в початкову комплектацію. Ціна таких килимків складе приблизно 350-400 гривень. По-друге - магнітола, чия вартість може коливатися від 200 гривень до кількох тисяч, тому візьмемо середню вартість 500 гривень.
 

А тепер займемося підрахунками. До початкової вартості автомобіля 165 944 додаємо вартість обов'язкових аксесуарів і отримуємо 176 624 гривні, а якщо порахувати і необов'язкові витрати, то 180 544 гривні. Якщо ж Ви хочете модернізувати автомобіль, поставивши литі диски або зробивши тонування, то зазначені суми зростуть.