Про страхування автомобіля

Страхування автомобіля

Нещасні випадки на дорозі - не рідкість. Навіть найдосвідченіші й умілі водії не можуть бути впевнені, що не потраплять в аварію. Тому щоб спокійно їздити, а також мати впевненість у матеріальній допомозі в разі ДТП, рекомендується використовувати страховку.
 

Автомобільне страхування може бути декількох видів. Перше - обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ), воно ж автоцивілка або автоцивілка. Страховий випадок ОСЦПВ настає в ДТП, в якому ви були винні. Ваша страховка в цьому випадку покриває збитки постраждалої сторони, ви ж не отримуєте ніяких виплат, навіть якщо ваш автомобміль також постраждав. Таким чином, вам не потрібно буде додатково оплачувати ремонт машини або лікарняне лікування сторони, яка постраждала з вашої вини.
 

Ціна оформлення ОСЦПВ залежить як від типу і сфери використання автомобіля, так і від водійського стажу власника і території, де автомобіль буде використовуватися. Також ОСЦПВ можуть бути захищені і ще на кількох людей, яких ви вкажете в полісі. Це означає, що якщо в момент ДТП за кермом буде хтось із них, страховий випадок також настане і виплати буде здійснювати страхова компанія. ОСЦПВ оформляється на 1 рік. Існує також короткостроковий поліс (від 15 днів), який зазвичай використовується для незареєстрованих автомобілів (або зареєстрованих не в Україні) або таких, які стоять на тимчасовому обліку.
 

Вартість ОСЦПВ коливається в загальних випадках від 200-300 грн (при автомобілі з двигуном 1,5-2,5 літра, водійському стажі від 10 до 20 років) до 450 грн, якщо водій новачок. За половину вартості ОСЦПВ можуть оформити учасники війни, інваліди II групи, особи, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи I і II категорій, а також пенсіонери. ОСЦПВ можуть не оформляти учасники бойових дій, інваліди війни та інваліди I групи, а також особи, що керують транспортом під наглядом власника-інваліда I групи. Якщо страховий випадок все ж настає, всі виплати соверщает Моторне страхове бюро України.
 

Максимальний ліміт відповідальності за заподіяння шкоди життю та здоров'ю потерпілої сторони досягає 51 тисячі грн, майну - 25500 грн на одну людину, при цьому кількість постраждалих може бути не більше 5 осіб, а сумарна виплата по боргу не повинна перевищувати 76600 грн. В іншому випадку страхова компанія може призупинити дію договору і відмовитися від виплат. Окремі компанії можуть міняти цей ліміт на свій розсуд.
 

При ДТП збиток найчастіше отримують обидві сторони - як потерпілий, так і винуватець. Якщо ОСЦПВ покриває тільки витрати потерпілого, то що робити винуватцю? У цьому випадку на допомогу приходить поліс КАСКО, який обумовлює два ризику - «Пошкодження» та «Незаконне заволодіння». У першому випадку ви отримуєте виплату за шкоду, отриманий в ДТП, неважливо, з чиєї вини, у другому - при викраденні вашого автомобіля або крадіжці його частин. Страхова сума при цьому становить зазвичай повну вартість автомобіля або його окремих частин на момент покупки полісу. Вартість поліса КАСКО залежить від тих самих факторів, що й ОСЦПВ.
 

Для водіїв, які часто подорожують за кордон, існує міжнародна програма страхування «Зелена карта». Такий поліс дорожче звичайних (від 450 до 2500 грн), але являє собою той же відшкодування збитків.
Обов'язковою в Україні є і особисте страхування від нещасних випадків на транспорті, яке відшкодовує шкоду здоров'ю пасажирів на міжміських та міжнародних лініях, а також водієві - на час обслуговування поїздки. Страхова сума становить від 102 тисяч грн.
 

Для придбання страхового поліса потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, посвідчення водія, техпаспорт і документи, що підтверджують право на пільги, якщо ви бажаєте такими скористатися.