Новий законопроект про цінні папери

Цінні папери

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку підводить до кінця роботу над законопроектом «Про цінні папери та фондовий ринок», в якому йдеться про зміни щодо корпоративних облігацій. Там також з'являться додаткові розділи, що передбачають можливість дефолту по корпоративним облігаціям, а також поява спеціального інституту, де будуть збиратися власники даних паперів.
 

Новий законопроект описує дефолт як результат 30-денної прострочення по виплаті номінальної вартості облігацій, 10-ти денний прострочення по виплаті доходу, або ж відмова від її виплати взагалі.
 

Інститут загальних зборів власників корпоративних облігацій ставить за мету захист прав емітентів у разі дефолту. З ним вони повинні будуть погоджувати укладення угод, чия сума перевищує 10% активів емітента, а також реструктуризацію зобов'язань та будь-які зміни в проспект емісії. У свою чергу власники дефолтних облігацій можуть примусово стягнути від емітента дострокового погашення грошових зобов'язань.
 

Інститути загальних зборів власників корпоративних облігацій давно вже існують на західних ринках і називаються trustee, проте експерти сумніваються в позитивному результаті їх роботи на Україну. Багато хто вважає, що такі інститути отримають дуже багато можливостей для порушення процедури банкрутства та формування реєстру кредиторів, при цьому люязательства емітентів перед кредиторами не враховується. Вузьке визначення дефолту також не може позитивно сказати на фондовому ринку.
 

Крім цього, в законопроекті йдеться про інфраструктурні і біржових облігаціях. Інфраструктурні облігації будуть випускати для модернізації інфраструктури, а біржові - виключно для обороту на фондових біржах. Будь-яка компанія з біржового реєстру, чия історія налічує не менше трьох років роботи, зможе інвестувати в такі облігації.

Проте експерти вважають, що виділення таких видів облігацій в окремий клас інструментів - зайве.