Найпоширеніші афери з нерухомістю

Афери з нерухомістю

Сфера нерухомості одна з найдорожчих в Україні. Ні минула і майбутня фінансові кризи, ні спроби влади запустити програму «Доступне житло» помітно не позначилися на космічних цінах житла. Тому не дивно, що дана сфера відкриває широкі простори для діяльності аферистів.
 

Один з найпоширеніших видів афер - це фіктивний продаж. Квартира виставляється на продаж за доступною вигідною ціною; покупець, що потрапив на вудку, разом з підставним «власником» оглядає житлоплощу і оплачує покупку. А після виявляється, що договір купівлі-продажу не має юридичної сили - були підроблені або самі документи, або довіреність.
 

Не менш поширений і продаж квартир з доважком. Власники (в цьому випадку справжні) продають квартиру, документи в порядку і начебто запідозрити щось складно. Але раптово виявляється, що в цій квартирі проживала ще одна людина, на час виписана з неї. Причини виписки можуть бути різні - навчання в університеті, військова служба, тривале лікування в диспансері, відбування терміну у в'язниці. Однак така людина все ще може пред'явити права на дану квартиру - якщо тільки Ви перед підписанням договору не уточнили у ЖЕКу, чи немає людей, тимчасово знятих з реєстрації.
 

Є й частіші види афер. Нерідко «ріелтори» або «агенти з нерухомості», до яких потрапить людина, що бажає здати в оренду або продати свою квартиру, вимагають віддати і документи власності. Після цього залишиться тільки зробити фальшиві паспорти і все - житлоплощу можна виставляти на продаж. При цьому справжній власник навіть не підозрює про це. Уникнути такої афери можна, звернувшись в перевірені і давно працюючі на ринку агентства нерухомості.
 

Нерідко покупцям нерухомості пропонують замість договору купівлі-продажу оформити дарчу. Мовляв, це і швидше, і дешевше. Однак тут є підводний камінь - якщо у продавця є чоловік або жінка, які не в курсі реалізації квартири, згідно дарчим вони можуть подати позов і оскаржити факт угоди. При оформленні купівлі-продажу чоловік або жінка повинні обов'язково дати письмову згоду на реалізацію житлоплощі, тому продати майно без їх відома не вдасться.