Компенсуємо збитки від ДТП

ДТП

Щодня кількість автомобілів на дорогах країни збільшується, а разом з ним зростає і кількість дорожньо-транспортних пригод. До цього додається і жахливий стан доріг, тому зарікатися від попадання в аварію складно.
 

Що робити, якщо Ваш автомобіль постраждав в ДТП? У першу чергу, викликати співробітників ДАІ і в разі необхідності швидку допомогу. Представник ДАІ складає довідку про дорожньо-транспортну пригоду, в якій перераховує всі, навіть найменш помітні пошкодження Вашого автомобіля, а також вказує, що можлива і наявність прихованих ушкоджень. Це фраза дуже важлива, тому що чим більше інформації буде в довідці, тим вищою буде точність оцінки пошкоджень і, як наслідок, компенсація від страхової. Через відсутність представника страхової служби та незалежного експерта на місці аварії, співробітник ДАІ єдиний, хто може об'єктивно оцінити збиток, нанесений Вашому автомобілю. Тому обов'язково стежте за тим, що він пише в довідці.
 

Щоб звернутися до страхової компанії, Вам потрібно буде зібрати водійські права, документи на машину, паспорт, дані свого банківського рахунку, куди Вам буде перерахована компенсація, довідку про пошкодження автомобіля. Далі незалежні оцінювачі проведуть оцінку стану Вашого автомобіля. Вибираються оцінювачі на Ваш розсуд з запропонованого списку. Враховуючи, що вартість пошкодженої деталі коригується на величину її фізичного зносу, а той, у свою чергу, залежить від року випуску, пробігу та умов, в яких автомобіль використовувався, готуйтеся відповідати на велику кількість питань. Особливо, якщо автомобіль далеко не новий.
 

Якщо отримана оцінка явно занижена, що буває дуже часто, вчинити можна таким чином. Спочатку заберіть запропоновану страховою компенсацію, а потім звертайтеся до інших незалежних оцінювачів, які не пов'язані зі страховими компаніями. Якщо зазначена ними сума відшкодування буде більше, повертайтеся з цим звітом у свою страхову і вимагайте доплати. При відмові Ви можете сміливо звертатися до суду.
 

Пам'ятайте, що у страхової компанії і у Вас - різні цілі. Ви хочете отримати якомога більшу компенсацію для ремонту постраждалого автомобіля, а страхова - заплатити якомога менше, адже кошти на це вона бере зі свого бюджету. Тому тримайте руку на пульсі і не лінуйтеся звертатися до багатьох оцінювачів.