Фінансові війни

Фінансові війни

Хоч воєнний час давно позаду, бойові дії між країнами тривають. Правда, тепер уже на рівні фінансів. Уміло керуючи потоком грошей як фінансовим інструментом, підготовлена ​​країна зможе отримати все, що забажає. А цим найчастіше виявляється багатство.
 

На чолі світової фінансової війни стоїть США з унікальною економічною зброєю. Ця держава, бажаючи роздобути товари якої-небудь країни, «друкує» долари і віддає їх за товари. Натомість же обіцяє, що в майбутньому, при необхідності, країна, що отримала долари, зможе обміняти їх назад - на американські товари. Поки ж долари даються в борг шляхом придбання державних облігацій. За них навіть обіцяний невеликий, але все-таки відсоток.
 

Величезна кількість доларів на світовому фінансовому ринку не залишає іншим країнам ніякого вибору, окрім як прийняти зазначені умови. Проте всього національного багатства США не вистачить, щоб купити його за долари, що знаходять в обігу в інших країнах. Таким чином, замість реальних товарів вони отримують нематеріальні цінні папери.
 

Продаючи держоблігації і отримуючи свої долари назад, США надалі знову запускає їх в оборот, використовуючи систему фінансування державних програм. Це призводить до отримання американцями високої заробітної плати, яку вони з радістю витрачають у магазинах, купуючи імпортні товари, тобто, змінюючи долари на товари інших країн. Коло замикається.
 

Єврозона, що з'явилася на противагу США, злякала останню. В Єврозоні є своя валюта, яка набирає популярність, тому якщо в «війні» переможе саме вона, США вже не зможе так само легко купувати імпортні товари за долари. Доведеться для початку придбати євро, продавши власні товари. Картина аж ніяк не надихає, тому не дивно, що США намагалася себе убезпечити, буквально друкуючи долари пачками. Звідси швидке зростання цін на нерухомість, видача іпотечних кредитів всім бажаючим, фінансування збиткових проектів. Долари-то ж треба кудись дівати. Таке умисне знецінення долара сильно вдарило по світовій економіці, чим і почала фінансову війну.

 

Апофеозом її стала світова фінансова криза 2007-2009 рр., яка принесла жертви у вигляді банкрутства банків, високого рівня безробіття, зниження реальних доходів американців. Однак Єврозона зазнала поразки у цій битві, так і не ставши гідним супротивником.
 

На відміну від США, Євросоюз не має єдиних держоблігацій, проте країни на зразок Греції, Італії та Іспанії навчилися вести тактику, аналогічну американській. Їх облігації розходилися по інших країнах Європи, зокрема, Франції та Німеччини. Саме вони б постраждали першими, виріши Євросоюз запустити масову емісію євро, як було з доларом. Щоб уникнути цього, Євросоюз зобов'язав решту країн виплачувати відсотки по їх облігаціях на користь Франції і Німеччини. Отримують ці відсотки шляхом урізання доходів Греції, Іспанії та Італії, що призводить до масових конфліктів.
 

У цій війні Україна у першу чергу страждає від ситуації в США, так як має вкрай доларизовану економіку. Однак позбутися від долара не так-то просто, для початку потрібно підвищити довіру до гривні або законодавчо заборонити використання доларів на території країни. Чи виграє від цього економіка, сказати складно.