Еволюція грошей

Сьогодні ми і уявити собі не можемо світ без грошей. Але ж колись вони з'явилися?
 

У давні часи, щоб отримати бажаний товар або послугу, людина могла піти різними шляхами: вкрасти його, відібрати або обміняти на щось інше. Процес обміну товарами - бартер - був широко поширений у всіх більш-менш розвинених державах, що вели натуральне господарство. Єгиптяни міняли папіруси на фінікійський кедр, вікінги купували шкури видр, віддаючи натомість свої знамениті щити. Але цей спосіб мав свої незручності, оскільки не завжди сторони могли узгодити цінність обмінюваних товарів.
 

Тому не дивно, що з часом предметом обміну стали певні, загальні для всіх, об'єкти - зерно і худоба. Про це говорить і походження сучасного слова «капітал», одне зі значень якого - худоба.
 

Однак такий обмінний товар був занадто непередбачуваний - зерна могло бути мало внаслідок неврожайного року, поголів'я худоби могло загинути або просто дати маленький приплід. Таким чином, у більшості країн цей вид обміну з часом зник, поступившись місцем металевим грошам.
 

Вперше карбування металевих монет почалася в Древньому Китаї. Це були незвичні монети з квадратним отвором посередині - спеціально для того, щоб протягувати крізь них шнурок і таким чином зберігати. Такі монети проіснували до початку ХХ століття.
 

Що стосується країн Європи, то тут, згідно до загальнопоширеної версії, перші металеві монети почав випускати лідійський цар Крез в 687 році до н.е. Їх виробляли з самородного золота з високим вмістом срібла - електрума.

Пізніше карбувати гроші почали в Греції, причому кожен поліс мав власний вид монет із зображенням бога-покровителя. Згодом від цього варіанту відмовилися, налагодивши виробництво єдиних для всієї держави срібних і золотих монет. З приходом до влади Олександра Македонського на монетах почали друкувати зображення людей, а технологія, за якою це здійснювалося, була підхоплена Римом і європейськими державами.
 

Перші паперові гроші з'явилися, що не дивно, в Китаї. Носити з собою величезну кількість важких металевих монет стало незручно, тому з винаходом паперу і друкарських технологій з'явилися і «летючі гроші». Вони представляли собою спеціальні сертифікати з печатками, які торговець міг обміняти на звичайну «тверду» валюту.
 

У європейську частину світу паперові гроші прийшли в 1291 році. Вони з'явилися в Ірані, куди їх з Китаю завезли монгольські племена.
 

В сучасному світі паперові сертифікати не підтверджують в золоті або інших металах, більш того, широке поширення одержали електронні гроші. Використовувати їх швидко і зручно, місця вони, на відміну від грошей звичайних, не займають, так що цілком може бути, що через кілька десятків років людство і зовсім відмовиться від відчутної валюти.