Дизайнерський інтер'єр: ціна питання

Дизайнерський інтер'єр

Роблячи ремонт у новому помешканні, ви, швидше за все, захочете втілити в інтер'єрі свої найбажаніші ідеї. Зробити це можна, скориставшись послугами по створенню авторського інтер'єру. Це не тільки допоможе уникнути можливих невдач з ремонтом власним руками, але і додасть вашій квартирі індивідуальності. Скільки ж коштує така послуга і чи правда, що знайти архітектора-дизайнера вкрай складно?
 

В першу чергу, як кажуть експерти, потрібно наймати не дизайнера, а архітектора. Більшість дизайнерів працюють на ринку з дипломами про закінчення вузьких тематичних курсів, де не викладають стилі архітектури, основи конструкцій, тектоніку і матеріалознавство. Також вони мало що знають про послідовність виконання будівельних та ремонтних робіт, вимоги санітарно-технічних норм і т. п. Тому таким дизайнерам дуже складно зрозуміти, чому для створення їх шедевра не можна, наприклад, прибрати внутрішню перегородку в панельному будинку. Інша справа архітектори, які навчалися в спеціалізованих вузах і знають свою справу.
 

Приступаючи до роботи над дизайном приміщення, грамотний архітектор в першу чергу робить обмір приміщень і на його основі складає обмірювальний план, після чого починає розробляти варіанти планувальних рішень. Коли одне з них схвалено замовником, виконавець робить поетапну візуалізацію всіх приміщень, попутно погоджуючи варіанти сантехніки, світла, меблів та аксесуарів. Результатом цього стає комплект креслень, який передають будівельникам.
 

Отже, ви знайшли архітектора, залишилося найскладніше - визначитися зі стилем вашого інтер'єру. Ви можете зробити це на основі порфтоліо вашого виконавця або ж втілити власну ідею. На сьогоднішній день більше 90% людей вибирають стиль мінімалізму, який в разі чого легко доповнюється іншими елементами. Решта 10% віддають перевагу класичному стилю оформлення.
 

Скільки ж коштує авторський дизайн квартири? Точна відповідь залежить від кваліфікації архітектора і складності проекту. Сума варіюється в межах 7-500 доларів за 1 кв.метр.
 

Розробка дизайн-проекту зазвичай обходиться в 10-20 доларів за 1 кв.метр, ще 7-10 доларів потрібно додати за візуалізацію. Окремо підраховується і оплачується послуга авторського нагляду, яким часто нехтують, і дуже даремно.
 

Більш досвідчені і професійні архітектори візьмуть за свою роботу від 40 до 100 доларів за 1 кв.метр. Сюди входить не тільки проект і візуалізація, але також креслення і авторський нагляд.
 

Ви можете і заощадити, заплативши за розробку всього дизайну близько 200-500 доларів, але виконувати його будуть початківці архітектори - студенти або стажисти, у яких немає необхідної кваліфікації.