Акції та облігації: в чому різниця?

акції, облігації
Цінні папери, в які можна вкладати фінансові кошти з метою отримати прибуток, а саме акції і облігації, відомі всім, навіть людям, далеким від світу фінансів. Обидва види паперів є інструментами фондового ринку, але мають безліч відмінностей між собою.
 

Облігація є по суті позикою - інвестор «позичає» кошти державі чи певній компанії і натомість отримує свого роду розписку - документ з обіцянкою виплатити зазначену винагороду в зазначений термін. Облігації можна придбати і на позабіржовому ринку за допомогою брокерів.

 

На вартість облігацій, так само як і на будь-які інвестиції, впливає процентна ставка в економіці. Наприклад, у вас є облігація на 1000 доларів з 5% річних, у той час як загальна відсоткова ставка нижче 5%. У цьому випадку ви можете продати свою облігацію, запросивши за неї вищу ціну. Якщо ж загальна ставка вище 5%, то вартість вашої облігації зменшується.

 
Успіхи компанії або держави ніяк не впливають на вигоду інвестора. Облігація приносить фіксований дохід, що обмежується процентною ставкою, зазначеною в договорі.

 

Термін дії облігації - від декількох місяців до 30 і більше років. За цей час облігація повинна бути погашена, а інвестор повинен отримати кошти, витрачені на її покупку.

 

Ризик при покупці облігацій, в основному, тільки один - можливість невиплати інвестору його коштів. Звести даний ризик до мінімуму можна за допомогою ретельного вибору компанії, чиї облігації ви хочете придбати. Найбільш надійними вважаються державні облігації, а також папери кредитоспроможних компаній.

 

Що стосується акцій, то вони являють собою вашу частку в компанії. Чим більше у вас цих цінних паперів, тим більш великою частиною фірми ви володієте.

 

Акції бувають звичайними і привілейованими. Власники звичайних акцій можуть брати активну участь у діяльності компанії, зате володарям привілейованих паперів дивіденди виплачують у першу чергу.

 

Але не тільки дивіденди можуть приносити дохід власникам акцій. Ціна на дані папери постійно змінюється, тому продаючи або купуючи свої акції, інвестор може отримати прибуток від різниці між цінами продажу і покупки. Можна також торгувати опціонами на акції або CFD на Форексі.

 

Головним ризиком при вкладанні коштів в акції є можливість недобросовісного емітента акцій, а також спекулятивна торгівля - не завжди прогноз інвестора щодо курсу може бути правильним.

 

Таким чином, акції та облігації мають як плюси, так і мінуси. Облігації більш захищені, але є менш гнучкими, акції в свою чергу можуть принести більший дохід. У будь-якому випадку перш ніж вкладати свої кошти в цінні папери, варто провести ретельний аналіз компаній-емітентів.